Z droždí, lžičky cukru a části mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.
Mouku prosejte do mísy, vmíchejte sůl a citronovou kůru.
Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky, zbylé́ mléko a cukr, vanilkový́ cukr a máslo. Promíchejte, vlijte do ochucené́ mouky a vypracujte těsto. Nechte kynout, než̌ těsto zdvojnásobí́ objem (cca 1,5 hodiny) a pak zapracujte 40 g mandlí a rozinky. Vytvarujte bochánek a nechte znovu kynout. Zatímco mazanec kyne předehřejte troubu na 190°C.
Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými mandlemi a vložte i s formou do trouby. Pečte 10 minut, ztlumte na 150 °C a pečte ještě̌ 40–50 minut. Po vytažení́ nechte zchladnout a poprašte moučkovým cukrem.